השבוע ראינו את שר הביטחון נוסע לנסיעת עבודה היסטורית בבחריין במטוס 707 ״ראם״ של חיל האוויר בן 50 שנה. במקביל, שר החוץ בחר בטיסה של חברת הלואו-קוסט Wizz לנסיעת עבודה בוינה. לעומתם הנשיא וראש הממשלה בחרו לנסיעות העבודה הראשונות שלהם באמירויות במטוס 737 חכור של חברת אל על. אז מה המשותף לכל הנסיעות האלו? אף אחת מהן לא נעשתה במטוס ראש הממשלה ״כנף ציון״ אשר יושב בחניית תעשייה אווירית מיותם ומוכן לשימוש.
כמה מנוסעי טייסת וויז אייר לווינה הופתעו לפגוש על טיסת הלואו קוסט את שר החוץ וראש הממשלה החליפי בדרך לאוסטריה ליום השואה הבינלאומי
צילום: זאבי שיינפלד (נוסע על הטיסה. לא חבר בצוות הדוברות של יש עתיד, למי שמכין כבר את הציוץ העוקצני) pic.twitter.com/Q5RDdM2c9r
— עופר חדד Ofer Hadad (@Ofer_Hadad) January 26, 2022
עד כה יכלו בכירי ממשלת ישראל למרוח את ההחלטה בנושא שכן המטוס לא היה מוכן לשימוש. אך עצם אי השימוש במטוס כעת מתעצמת על רקע מתן תעודת כושר טיסה בחודש דצמבר 2021. מדובר למעשה באישור הסופי להפעלתו של המטוס ע״י רשות התעופה האזרחית (רת״א) בישראל. גם חיל האוויר הישראלי מוכן לקליטת המטוס וכבר הכשיר טייסים וטייסת מיוחדת בנבטים להפעלתו. החל מנקודה זו כל חכירה של מטוס מסחרי לטובת נסיעות עבודה מהווה למעשה כפילות לתקציב שכבר הוקצה לפרויקט המטוס הממשלתי -קרוב למיליארד.
נראה כי נכון לשעה בכירי ממשלת ישראל מתרחקים כמו מאש ממטוס ראש הממשלה ונמנעים משימוש או אפילו שיח לגביו, מסיבות פוליטיות. שר החוץ אף מרבה להתבטא כנגד המטוס ובעד האפשרות של מכירתו. לעומתו, השרה איילת שקד אשר אמרה לאחרונה דווקא כי “המטוס עלה הרבה כסף, ואין סיבה להוציא כסף רב על טיסות מסחריות כשיש אותו”. ובינתיים ראש הממשלה נמנע מלהשתמש במטוס או אף להתייחס לקיומו.
נזכיר כי מטוס ״כנף ציון״ הינו מדגם בואינג 767-300, בגיל של 21 שנה, אשר נחשב לדור הישן של מטוסי נוסעים ועל כן לא נחשב מאוד יעיל אנרגטית. עלות הפעלתו מוערכת בצורה גסה בכ-11,000$ לשעת טיסה. כלומר, העלות להפעיל את מטוס ראש הממשלה לטיסה האחרונה לאמירויות למשל הייתה כ-66,000$ להוצאות הפעלת המטוס בלבד.
מטוס ״כנף ציון״ בטיסות הסמכה. צילום: דני שדה
איך בכירי הממשלה טסו עד כה
אם נשים לרגע בצד את המקרים הקיצוניים כמו שר החוץ שנוסע בטיסת לואו קוסט, ברוב המקרים בחרו בכירי הממשלה עד כה לחכור מטוסים אזרחיים לטובת נסיעות עבודה. להגנתם של בכירי הממשלה הנוכחית, ביניהם ראש הממשלה, שר החוץ, שר הביטחון וגם הנשיא יאמר כי אלו בחרו דווקא להשתמש במטוסים קטנים וזולים יותר. שלושת הבכירים בחרו בנסיעותיהם האחרונות לאמירויות ומרוקו לחכור מטוסי 737 צרי גוף של אל על. זאת לעומת מקרים קודמים בהם נבחרו מטוסים פרטיים או מטוס 777 גדול ומשמעותית בזבזני יותר של אל על לטובת טיסות עבודה. בהערכה גסה, עלות הבחירה במטוס 777 היא פי שלושה ממטוס 737 שאמור לספק את כל הצרכים הדרושים לנסיעת עבודה.
ומה קורה בשאר העולם?
חשוב להגיד, בעוד מטוס ״כנף ציון״ נחשב לפרויקט מאוד שנוי במחלוקת בישראל, להרבה ראשי מדינה יש מטוס אחד או אפילו יותר וזה לא נחשב דבר חריג למדי בנוף. מדובר בטווח רחב של אפשרויות החל ממטוסי A319 קטנים שמשמשים למשל את המנהיגים של צ׳כיה ואלבניה ועד גרסאות שונות של מטוסי 747 ענקיים בעבור המנהיגים של ארה״ב, איחוד האמירויות, סעודיה ומרוקו.
גרמניה לא מזמן התחדשה בשלושה מטוסי A350-900 לראשי המדינה, שהחליפו מטוסי A340 ישנים ויופעלו על ידי חיל האוויר הגרמני. מדובר במטוסים שעלותם מוערכת במעל 300 מיליון דולר לאחד עבור המטוס בלבד, ללא התאמות ומערכות הגנה מיוחדות.
אז מה יעלה בגורלו של כנף ציון?
נכון לשעה, טרם ברור. מחד ההשקעה שנעשתה בו עצומה ומכירתו לא תכסה אפילו חלק קטן לאור העובדה שמדובר במטוס ישן מאוד ולא מבוקש. לצורך העניין, עלות המטוס עצמו היא קצת פחות מ-20 מיליון דולר, ביחס למיליארד שכבר הוקצו לפרויקט שכוללים תפעול ואחזקה לחמש שנים. כמובן שהמכירה תגרור הוצאה כספית נוספת לאור הצורך לפרק מהמטוס את כל מערכות האבטחה הייחודיות שהותקנו עליו.
לאור זאת ולצד העובדה שהמטוס נוצר מצורך ביטחוני ודרישה של השב״כ, ההערכה היא שלראש הממשלה לא תהיה ברירה אלא להורות להכניס את המטוס לשימוש בסופו של דבר. גם אם זו ההחלטה שתתקבל, יכול בהחלט לקרות מצב שבו רק ראש הממשלה ישתמש בו בפועל ושאר בכירי הממשלה יעדיפו להמשיך להתרחק מהפרויקט השנוי במחלוקת. אז יכול להיווצר מצב אבסורדי שבו תקציב המדינה נאלץ לספוג גם את תקציב הענק של פרויקט המטוס ובמקביל הוצאות שוטפות על חכירת מטוסים אזרחיים.
אולי הגיע הזמן שבכירי ממשלת ישראל יבחרו לבלוע את הצפרדע ולהבין שהמטוס הוא עובדה מוגמרת. בכך יחסכו לתקציב המדינה עוד מיליוני שקלים על חכירת מטוסים אזרחים, או עשרות דולרים במקרה של שר החוץ וטיסות Wizz.
תמונה בכותרת: spotter.tlv