אחרי שנים רבות שהיה בתכנון, החל ממאי 2023 ידרשו תיירים ישראלים, לצד תיירים מכ-60 מדינות נוספות, לקבל אישור כניסה (ויזה) למדינות אירופה לפני ההגעה. זאת כחלק ממערכת ה-ETIAS החדשה (European Travel Information and Authorisation System) שעיקרה היא בדיקות רקע ביטחוניות למבקרים במדינות האירופאיות החתומות על אמנת שנגן.

מדינות אירופה החתומות על אמנת שנגן
בכחול/סגול – מדינות אירופה החתומות על אמנת שנגן

המטרה המוצהרת של המערכת היא זיהוי מוקדם של סכנות ביטוחוניות, הגירה וסיכונים אפידמיולוגיים מצד תיירים ממדינות שפטורות מקבלת ויזת כניסה לאירופה. כתוצאה מכך נוסעים ממדינות שלא מחוייבות בהנפקת אשרת כניסה רשמית, יהיו מחייבים להגיש בקשה במערכת ה-ETIAS בעלות של 7 יורו לאדם על מנת להכנס לחלק גדול ממדינות האיחוד.

המדינות שיידרשו את האשרה החדשה כוללות את אוסטריה, בלגיה, צ׳כיה, דנמק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, יוון, הונגריה, איסלנד, איטליה, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, הולנד, נורווגיה, פולין, פורטוגל, סלובקיה, סלובניה, ספרד שוודיה, שוויץ ועוד.

איך מגישים בקשה לויזה לאירופה (ETIAS)?

הטמעת המערכת החדשה טרם הושלם ולכן עוד לא ידוע בדיוק כיצד ייעבוד התהליך. ממה שידוע עד כה, עלות הגשת הבקשה לויזה לאירופה תהיה כאמור 7 יורו. הנוסעים יידרשו להזין פרטים אישיים באתר ייעודי שיוקם עבור המערכת כולל פרטי דרכון, מדינת מקור, רקע אישי כמו עבר פלילי, ביקור באזורי קונפליקט ועוד.

כמה זמן ייקח לקבל אשרת כניסה (ויזה) לאירופה דרך מערכת ETIAS?

מילוי הטופס צפוי לארוך כ-10 דקות וקבלת התשובה צפויה לקרות מספר דקות לאחר השלמת מילוי הטופס. זאת לאחר בדיקת המידע האישי למול מספר מערכות ביטחון ומסדי מידע אירופאיים. לאחר הצלבת המידע ואישור הכניסה יקבל הנוסע אישור ממערכת ה-ETIAS שיהיה תקף ל-3 שנים מרגע האישור או עד תום תוקף מסמך הנסיעה (דרכון), המוקדם מביניהם.

האם ניתן לערער על דחיית האשרה במערכת ה-ETIAS?

הנוסעים שבקשתם תדחה ייקבלו את הסיבה מדוע בקשתם נדחתה, בין אם מהכנסת מידע שגוי אותו ניתן לתקן באמצעות מילוי מחדש של הטופס, או בגלל בעיות ביטחוניות. במקרה השני הנוסע יוכל כאמור לערער על ההחלטה והטופס יועבר לבחינה אנושית.

חברות התעופה יהיו אחראיות לוודא במעמד הצ׳ק אין כי לנוסעים יש את הטופס המאושר. כפי שראינו בתקופת הקורונה, בדיקת מסמכים במעמד הצ׳ק אין בשדה עלולה לגרום להתארכות התורים בשדות תעופה. בדומה למה שראינו בתקופת הקורונה, כנראה שחלק מחברות התעופה יטמיעו פתרונות דיגיטליים לבדיקה של הטופסכבר במעמד הצ׳ק אין האינטרנטי, מה שיחסוך מעט בזמן בדיקת המסמכים בשדה.