השבוע נחת בפריז ראש הממשלה הנכנס יאיר לפיד, לקראת פגישת עבודה עם נשיא צרפת. לפיד, שצולם בעבר בדרכו לנסיעת עבודה בוינה בטיסת לואו קוסט של וייז אייר, בחר הפעם בדרך מעט יותר ממלכתית. הפעם טס ראש הממשלה במטוס בואינג 737 חכור של חברת אל על.
גם הפעם, הטיסה התקיימה בזמן שבנבטים חונה ללא שימוש מטוס ראש הממשלה ״כנף ציון״ שהושקע בו סכום שמתקרב למיליארד שקל. ואם הייתה תקווה כלשהי שהמטוס יוכנס לשימוש בנקודה כלשהי, היא תאלץ להידחות בינתיים שכן ראש הממשלה הנכנס נחשב למתנגדיו המרכזיים של פרוייקט המטוס. יותר מכך, לפיד מוביל את הקו שמבקש למכור את המטוס, למרות הקושי הטמון בכך, והרווח הכלכלי השולי במטוס ששוויו בהערכה אופטימית לא עובר את רף ה-20 מיליון דולר.
בשנה האחרונה אתר חדשות תעופה, ביקש לדעת מה עלות החכירה של מטוסים אזרחיים בזמן שמטוס ראש הממשלה חונה ללא שימוש. בהיעדר תגובה, הנהלת האתר הגישה עתירה מנהלית נגד משרד ראש הממשלה בדרישה לחשוף את המידע כחלק מחוק חופש המידע.
על פי המידע שנמסר לנו, עלות חכירת מטוס 737 של אל על לנסיעת ראש הממשלה לאמירויות בחודש דצמבר 2021 עמדה על 27,490$ (כ-100 אלף ש״ח), לא כולל תשלום מיסי נמל, לטיסה הקצרה לדובאי. כמובן שניתן להעריך כי טיסות ארוכות יותר או טיסה בצי מטוסי ה-777, בהם בחר ראש הממשלה לשעבר נתניהו, עלו משמעותית יותר.
בדו״ח מבקר המדינה על פרוייקט מטוס ראש הממשלה צויין כי העלות הממוצעת להטסת ראשי ממשלה בין השנים 2015-2019 עמדה על 2.5 מיליון ש״ח לנסיעה, כשהעלות הצפויה לשימוש במטוס כנף ציון עומדת על 2.74 מיליון ש״ח.
חשוב להגיד שראש הממשלה לשעבר בנט אינו היחיד שבחר בחכירה של מטוסים אזרחיים. אליו הצטרפו גם כאמור ראש הממשלה הנכנס לפיד ונשיא המדינה הרצוג שממשיכים לבחור במטוסי חכורים של חברות התעופה הישראליות. כך, עלות נסיעות ראשי המדינה מצטברות למאות אלפי שקלים, לאחר שכבר הושקע סכום אדיר במטוס ראש הממשלה.
כמובן שההשוואה המתבקשת של חכירת מטוס אזרחי היא לעלות הצפויה לשעת טיסה במטוס ״כנף ציון״. עם זאת, ובאופן תמוה למדי, במשרד ראש הממשלה טוענים כי ״למשרד ראש הממשלה אין מסמך המכיל הערכה של עלות שעת טיסה עתידית של מטוס כנף ציון בטיסה רשמית״. למי אם לא משרד ראש הממשלה תהיה הערכה כזו? האם משרד ראש הממשלה לא טרח מעולם לבדוק את עלות הפעלת הפרוייקט שתוקצב כמעט ב-800 אלף ש״ח וארך כמעט עשור? תשובה זו מדגישה שוב את דו״ח מבקר המדינה מחודש מרץ 2022 שמצביע על הכשלים החמורים בפרוייקט.
תגובה
זה לא מדויק כל כך
צריך לגלגל את העלות קניה ואחזקה גם של כנף ציון ולא רק שעת טיסה גרידא.
אני די בטוח שאפילו ב 10 טיסות בשנה ל20 שנה שנניח המטוס יחייה (25*20 מיליון שח) להשכיר מטוס זול יותר מעלות המגוחכת שהושקעו בו, וזה עוד לפני שחשב את התיקונים ואחזקה הדרושים לשמורו לטיסה פעם ב, אל מול מטוס שטס על בסיס יומי והאחזקה היא לא חלק מהתשלום של המדינה
גם אם תחכור מטוס כל שבוע לטיסה של בכיר (ראש ממשלה / נשיא / משלחת ממלכתית חשובה) במשך 20 שנה, זה אפילו לא ידגדג מלמטה את ה-800-700 מיליון שקל שהושקעו בפרויקט המגלומני והמגוחך שנקרא "כנף ציון", ולא לשכוח: כל המראה של המטוס הזה לכל יעד שהוא תעלה עוד עשרות אלפי שקלים, אפילו יותר מעלות מטוס אזרחי חכור, ובחישוב שנתי – עוד מיליונים. שלא לדבר על המימון השוטף, הצורך להחזיק צוות קבוע לא קטן בשכר גבוה כדי לתחזק ולהפעיל את המטוס, שמירה, טיפולים שוטפים, סימולטור לטייסים, ועוד. תכלס – אפילו לגרוט את המטוס הזה ולמכור את האלומיניום לפי משקל יהיה ריווחי יותר למדינה מאשר להפעיל אותו.
לא הבנתי מב זה 800 אלף שח בפסקה האחרונה…התבלבלו עם 800 מיליון עלות?
Comments are closed.