על פי נתונים שפרסם דובר רשות שדות התעופה (רש״ת), במהלך בחודש אוקטובר חצו את המרחב האווירי הישראלי 15,663 מטוסים, מתוכן 12,130 טיסות מ/אל נתב״ג. על פי רש״ת, הנתון הנ״ל מהווה גידול של 63% ביחס לאוקטובר של שנה שעברה. המשמעות היא ש-3,533 טיסות חצו את המרחב האווירי של ישראל מבלי לנחות או להמריא ממנה.
דובר רש״ת ציין בנושא כי פתיחת שמי ישראל לחצייה על ידי החברות הזרות הוזילה לחברות תעופה את עלות הטיסה בין מזרח מערב. בהקשר זה, כפי שתיארנו בכתבה הקודמת בנושא, הסכמי אברהם כמו גם הסכם תעופה הדדי עם ירדן הובילו לעלייה במספר חברות התעופה שחוצות מעל שמי ישראל בעיקר מירדן ומהאמירויות מערבה אך גם חברות אירופאיות שחוצות את ישראל לכיוון מזרח.
כפי ששיתפנו בכתבה הקודמת, רשות שדות התעופה הכניסה כ-3.3 מיליון דולר בשנת 2021 רק מאגרות טיסה בשמי המדינה כאשר שיאניות האגרות היו רויאל ג׳ורדניאן (820 אלף דולר), טורקיש (400 אלף דולר) וריינאייר (216 אלף דולר). אמירייטס ואיתיחאד, שהיו שחקניות חדשות במרחב האווירי של ישראל שילמו 290 ו-100 אלף דולר בהתאמה.
נזכיר כי על פי המחירון של רשות שדות התעופה בזמן פרסום הכתבה, מטוס A380 ישלם לרש״ת אגרת מעבר של בין 261-315$ לטיסה. מטוסי קטנים יותר ממשפחת ה-A320 ישלמו כ-123$.
חשוב להגיד שקיימות מגבלות של רשות התעופה האזרחית באשר למספר הטיסות המאושרות לחצות את שמי ישראל מבלי לנחות בה, בין היתר בשל אילוצים של חיל האוויר. באשר להרחבת מספר הטיסות המאושרות לחצייה בשמי ישראל מציינים ברש״ת כי הגדלה משמעותית בתדירויות של טיסות ישירות למערב ומזרח אירופה וכן של טיסות דרך מערב ומזרח אירופה ליעדי המשך רחוקים יותר, מוסיפה על העומס הקיים בתעבורה האווירית בישראל. על כן, הרחבת הפעילות של הטיסות החוצות יהיה בתיאום ובשיתוף חיל האוויר.