תכירו את חברת הלואו קוסט הצעירה בעולם: Air1Air. החברה מוקמת בימים אלו דווקא באיראן, בזמן שתעשיית התעופה במדינה סובלת מהסנקציות הבינ״ל.
בימים האחרונים קיבלה חברת הסטארט אפ האיראנית Air1Air את תעודת המפעיל האווירי (Air Operator Certificate) שלה. מדובר באישור הניתן על ידי רשויות תעופה אזרחית ומאפשר לחברות תעופה להשתמש בכלי טיס למטרות מסחריות. בכך הפכה החברה באופן רשמי לחברת התעופה הראשונה באיראן ששואפת להטמיע את מודל הלואו קוסט – מחירי טיסות נמוכים אך ללא שום תוספת. הקמת החברה מגיעה בזמן שתעשייה התעופה האיראנית סובלת מסנקציות קשות שמקשות על תחזוקה והתחדשות של ציים קיימים.
החברה הוקמה בשנת 2022 ומחזיקה ממקום מושבה בטהראן בצי מצומצם של 2 מטוסי 737 מיושנים. הראשון מדגם 737-300 בן 26.1 שנים והשני, ה״צעיר״ מביניהם, מדגם 737-400 בן 25.5 שנים. שני המטוסים הספיקו לשרת אצל מספר גדול יחסית של חברות תעופה כאשר האחרונה שבהן הייתה חברת תעופה איראנית בשם Sepehran Airlines שמחזיקה גם היא בצי מיושן של מטוסי 737 בגיל ממוצע של כ-29 שנים.
החברה הודיעה שבחרה להשתמש בדגם מטוסים יחיד בכדי לחסוך בעלויות ולאפשר את מודל הלואו קוסט. זאת תוך התעלמות מהעובדה שמטוסים בגיל מבוגר דורשים יותר תחזוקה ועלויות נוספות. כמו כן, באתר החברה מצויין כי כדי להגיע למודל של לואו קוסט היא תפחית בכל העלויות האפשרויות, כולל ביטול עמלות סוכנים ומערכות הפצה. מאידך החברה תגבה תשלום נוסף על כל תוספת אפשרית כמו הושבה ומזון וניתן להעריך שגם על כבודה. נכון לעכשיו המידע על החברה החדשה מצומצם למדי ולא ידוע לאילו יעדים היא מתכננת לטוס.
לסנקציות שהוטלו על איראן השפעה משמעותית על תעשיית התעופה במדינה, בדגש על יכולת המודרניזציה של הענף. הגבלות אלו צמצמו את יכולתן של חברות התעופה האיראניות לרכוש מטוסים חדשים, חלקי חילוף ושירותי תחזוקה מספקים מערביים. לאור כך החברות האיראניות מתקשות להוביל תהליכי התחדשות ונשארות עם ציי מטוסים מיושנים, עם השלכות על היכולת של החברות לפעול ביעילות ובבטיחות. הסנקציות גם בודדו את חברות התעופה האיראניות מקהילת התעופה העולמית, והגבילו את יכולתן לפתח קווי טיסה ושותפויות חדשות. גם חברת התעופה הלאומית Iran Air פועלת עם צי מיושן למדי של מטוסים שכולל מטוסי A300 בני 30-40 שנה שיצאו משימוש בטיסות נוסעים ברוב העולם.