אתמול הודיעו גורמים ברשות שדות התעופה (רש״ת) כי יאפשרו לנוסעים בנמל התעופה בין גוריון לעשן בפינת עישון ייעודית בטרמינל 3 ששימשו עד כה עובדי שדה התעופה. כמו כן רש”ת צפויה לחזור להפעיל את תאי העישון הייעודיים בטרמינלים 1 ו-3, אותם תאים שהיו פעילים עד למגפת הקורונה. למרות שהשדה הוכרז כשדה ללא עישון, ברשות שמו לב כי נוסעים מעשנים בפועל בתאי שירותים.

האגודה למלחמה בסרטן הגיבה הבוקר בחריפות להחזרת פינות העישון לנתב”ג: “יש לגנוז את הרעיון ויפה שעה אחת קודם”. באגודה ציינו כי תאי העישון אינם אטומים לגמרי והעשן שידלוף לחלל האויר של אולמות השדה הוא סכנה ממשית לכלל הנוסעים העוברים בנתב”ג. בהקשר זה ציינו כי באחריות רשות שדות התעופה לשמור על בריאותם של הנוסעים, ולא להפוך אותם לשבויים אשר נאלצים לנשום אויר מזוהם, רעיל ומסרטן.

עוד מסרו מהאגודה למלחמה בסרטן: “מדובר ברעיון הרסני, שיחזיר את החברה הישראלית לשנות החמישים, של עישון בספסל האחורי של האוטובוס או איזור עישון במטוסים שהוכחו כגורמים למחלות לב וסרטן. אנחנו יותר חכמים היום ושואפים לגדל פה דור של ילדים נקיים מעישון פסיבי ואקטיבי. לא למדנו כלום בעשורים האחרונים? בעוד כל מדינות העולם צועדות קדימה בקידום החקיקה למניעת עישון ושדות התעופה מרחיקים את תאי העישון, ישראל עושה צעד אחורה… וחברות הטבק והניקוטין מתפרנסות מהמתמכרים החדשים.

מחקרים מדעיים הוכיחו שגם במרחק של מעל 9 מטר מאדם מעשן, או במקרה הזה מפינת עישון כולל הימצאות באוויר הפתוח, האדם שאינו מעשן נחשף לעישון וניתן יהיה למצוא בדמו חומרים מסוכנים.

מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה כי שיעור התחלואה מסרטן הריאה וממחלות לב בקרב אנשים שאינם מעשנים החיים עם בני זוג מעשנים, גבוה בכ-25% מאנשים שבני זוגם אינם מעשנים.

מחקר שנערך ביפן אף הראה כי חשיפה של 30 דקות בלבד לעישון כפוי גרמה לעלייה משמעותית בסיכון ללקות בהתקף לב. הסיכון לאירוע מוחי עולה ב-30%-20%. בנוסף, עישון כפוי בקרב הסובלים מאסתמה עלול לעורר התקף אסתמה. בטווח הקצר, העישון הכפוי גורם לגירוי בעיניים, לכאב ראש, לבחילה ולסחרחורת. עישון כפוי מסוכן יותר לחולי סרטן – הוא עלול להאיץ צמיחה של גידולים סרטניים על ידי זירוז יצירת כלי דם חדשים בגידול.