על פי דיווחים בתקשורת האמריקנית המבוססים על AP במהלך מפגש עם עיתונאים על סיפון האייר פורס 1, הביע טראמפ את אכזבתו מהתקדמות הפרויקט. "אנחנו נאלצים לשקול אלטרנטיבות", אמר הנשיא, "ייתכן שנרכוש מטוס קיים ונתאים אותו לצרכינו". טראמפ הדגיש כי הוא פוסל על הסף רכישת מטוסי איירבוס, אך פתוח לאפשרות של רכישת בואינג יד שנייה, אפילו ממדינה זרה. על פי דיווחים נבחנה אפשרות לרכש מטוס שהיה בעבר בבעלות משפחת המלוכה הקטארית. וזאת, למרות שלבואינג כבר יש חוזה לייצור גרסאות מתקדמות של מטוס הנשיאות, המבוססות על דגם ה- 747-8.

נזכיר כי בואינג חתומה על חוזה לייצור שני מטוסים נשיאותיים חדשים המבוססים על דגם בואינג 747-8, המתקדם ביותר במשפחת מטוסי ה-747 שייצורה המסחרי הופסק. מועד המסירה המקורי תוכנן ל-2024, אך לפי הערכות חיל האוויר האמריקאי, המטוס הראשון צפוי להגיע רק ב-2027, והשני ב-2028 – השנה האחרונה לכהונתו הנוכחית של טראמפ. נתון זה מסביר את הלחץ שמפעיל הנשיא לזירוז התהליך.

העיכובים בפיתוח המטוסים החדשים נובעים בעיקר מהמורכבות הטכנולוגית והביטחונית הכרוכה בהתאמת המטוסים לצרכי הנשיאות. בין השינויים הנדרשים: מערכות תקשורת מסווגות, אמצעי הישרדות מתקדמים, ומדרגות עצמאיות המאפשרות נחיתה בתנאי שטח מאתגרים. לאחרונה, כחלק ממאמציו להאיץ את הפרויקט, ביקר טראמפ במטוס בואינג 747-8 חדיש כדי לבחון טכנולוגיות עדכניות. עם זאת, הרעיון של רכישת מטוסים משומשים מעיד על חוסר הסבלנות הגובר בבית הלבן נוכח ההתקדמות האיטית של הפרויקט.

לצד פגיעה במוניטין, העיכובים בפיתוח המטוס הנשיאותי מקושרים גם באופן ישיר להפסדים הכוללים שרושמת חברת בואינג שהגיעו ל-11.8 מיליארד דולר בשנת 2024. כיום, המטוס הנשיאותי של ארצות הברית הוא מטוס בואינג 747-200B שהוכנס לשירות בשנת 1990. המטוס, המכונה "אייר פורס 1" כשהנשיא על סיפונו, מצויד במערכות תקשורת מתקדמות, אמצעי הגנה מפני איומים שונים, ויכולות טכנולוגיות ייחודיות המותאמות לצרכי הנשיאות. עם זאת, לאור התיישנות המטוס בואינג אמורה לספק מטוסים חדשים מדגם 747-8 כחלק מפרויקט השדרוג.

תמונה: רועי ורון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *