בעוד חברות התעופה המובילות נוסעים מציגות בשנתיים האחרונות הפסדי עתק, חברות המטענים מציגות רווחי שיא ואף מגדילות משמעותית את ציי מטוסי המטען שלהן. אולם עם השיאים החדשים שנשברים בהובלת מטענים באוויר, בענף ההובלה חוששים כי מחסור בכח אדם מקצועי בתחום המטענים, כמו גם מתקני הטענה מיושנים עשויים להאריך את זמני האספקה ולפגוע ביכולת להביא סחורות מדלת לדלת תוך פחות מ-72 שעות.
״שנת 2021 היתה שנה מדהימה בכל הקשור להובלת מטענים באוויר״ אומר וילי וולש, מנכ״ל ארגון חברות התעופה הבינלאומי IATA .״עבור חברות תעופה רבות הובלת המטענים סיפקה מקור הכנסה חיוני, שכן הביקוש לנוסעים נותר בשפל בשל מגבלות מגפת הקורונה. עם זאת, הצמיחה בתחום ההובלה האווירית הוגבלה בשל מחסור בכח אדם ומגבלות ברחבי המערכת הלוגיסטית.״
על פי הערכות IATA ההכנסות של חברות התעופה מהובלת מטעים עמדו בשנת 2021 על כ-175 מליארד דולר, גידול של כ-35% בהשוואה לנתוני 2020 וגידול של 75% בהשוואה לשנת 2019. על פי יצרניות המטוסים, הביקוש החזק להובלת מטענים באוויר יביא לכך שב-20 השנים הבאות ענף הובלת המטענים יצטרך לקלוט מעל ל-2,600 מטוסי מטען כאשר כ-890 מהם יהיו מטוסים רחבי גוף.
אבל לצד התחזית האופטימית של ענף הובלת המטענים, בענף כבר מזהים ליקויים וכשלים רבים שעשווים לגרום לעיכובים משמעותיים בהובלה ופריקת המטענים. גורמים בענף מסבירים כי במקומות רבים בעולם הטיפול במטענים נעשה עדיין כפי שהיה לפני עשרות שנים ובנמלי תעופה רבים בעולם עדיין רואים העברת מטענים ממקום למקום באמצעות מלגזות.
לא מכבר נערכה ועידת Americas Routes ,האירוע המוביל בעולם בתחום התעופה אליו מגיעים אנשי מקצוע בכירים מענף התעופה. משתתפי הועידה דנו בקשיים שעומדים בפני ענף הובלת המטענים האווירי.
פול בובסון, מנהל הפיתוח העסקי של International Air Omni שהיה אחד הדוברים בועידה התריע כי כדי לעמוד בקצב הביקוש למטען יש להכניס טכנולגיה מתקדמת במסופי המטען בנמלי התעופה.
״מה שמניע היום את המסחר האלקטרוני הוא מהירות. המחשבה הצרכנית השתנתה. אנשים רוצים לקבל את המוצר שהם מזמינים תוך 72-24 שעות. תחבורה קרקעית לא יכולה לפעול במהירות כזו וכך גם הובלה ימית. אם אתה יושב על הספה בסלון ורוצה להזמין מוצר ולקבל אותו תוך 48 שעות, רק הובלה אווירית תעשה את זה. כיום הביקוש להובלה אווירית רק הולך וגדל ואני לא רואה את האנשים שעבדו בטיפול קרקעי במטענים לפני המגפה ויצאו לחופשה או פוטרו – חוזרים לעבודות אלה.״
גם אליוט פייג׳, מנהל הפיתוח של שרותי האוויר בנמל התעופה הבינלאומי הארטפילד-ג׳קסון באטלנטה התריע כי אין כיום מספיק עובדים לטפל במטענים. ״המטענים הולכים וגדלים ואיתם גם עיכובים במסופים המטענים בנמל התעופה. המסחר האלקטרוני כאן כדי להישאר. אנחנו הוצאנו את השד מהבקבוק. הצרכנים מצפים שההזמנות יגיעו היום. או מחר לכל המאוחר. אבל נמלי התעופה מהווים צווארי בקבוק ולא תהיה ברירה אלא להקים מסופי מטענים ומחסנים שמופעלים על ידי רובוטים. כי העסקת עובדים נוספים במסופי המטען אינה אפשרות ריאלית. גם בשל מחסור בכח אדם וגם משום שכדי לשלוח מטען אווירי בעלות נמוכה שגם תהיה הגיונית למשלחים, לא ניתן יהיה לשלם שכר לעובדים שמטפלים היום במטענים.״