בימים האחרונים וגם בשבועות הקרובים יעסיקו את כלי התקשורת שמכסים את תחום התעופה והתיירות שורה ארוכה של סקרים שידרגו את חברות התעופה הטובות בעולם. אלה עם השרות הטוב ביותר, אלה עם מחלקת העסקים הטובה ביותר, אלה עם תפריט האוכל או היינות הטובים ביותר, מחלקת התיירים הטובה ביותר ומערכת הבידור הטובה ביותר.

הסקרים האלה, ותאמינו לי שאני חורש אותם במשך כמה עשורים הם אמינים בערך כמו הסקרים שנעשים בחודשים האחרונים לגבי מספר המנדטים שתקבל כל מפלגה שמתמודדת לבחירות, או להבדיל הסקרים על עסקים מצטיינים בתחומים שונים ועוד.

הנה לדוגמא: לפני כמה ימים פירסם מגזין התיירות Travel & Leisure את רשימת 10 חברות התעופה הבינלאומיות הטובות בעולם. את המקום הראשון תפסה חברת התעופה סינגפור איירליינס, שרק לאחרונה שבה לפעול לאחר מגפת הקורונה. זו הפעם ה-27 שהחברה הסינגפורית זוכה בתואר היוקרתי. החברה הזו, על פי המגזין היא קרובה לשלמות. האוכל, השירות, נוחות ועוד. לא מכבר היא השיקה שש סוויטות חדשות לגמרי במטוסי האיירבוס A380 שפועלים בקו לארצות הברית, חשפה טרקלינים חדשים ועוד. על כל אלה היא קיבלה 92.68 נקודות.

אחריה ברשימה, ללא פירוט מיוחד, נמצאות חברות התעופה קטאר איירוייז (ציון 90.67), אמירייטס (89.92), טורקיש איירליינס (87.98) וקוריאן איירליינס שרק עתה שבה לטוס (ציון 87.35). אחריהן נמצאת גם La Compagnie, חברת תעופה שהושקה בשנת 2014, עם מחלקת עסקים בלבד ומקשרת את ניו יורק עם מספר יעדים בהם פריז מילאנו והרביירה הצרפתית. בשנה שעברה החברה הזו אף פירסמה כי בכוונתה לטוס לתל אביב, מה שלבסוף לא יצא לפועל.  (ציון 87.29) אייר ניו זילנד (87.20) חברת התעופה היפנית ג׳אפן איירליינס (86.81), חברת התעופנה היפנית אנ״א – אול ניפון איירליינס (86.77) ובמקום העשירי חברת התעופה קתאי פסיפיק עם ציון של 85.92.

עוד לפני שיבש הדיו מעל הסקר הזה של Travel & Leisure, יצא סקר טרי של AirlineRstings. מדובר באתר שמגדיר את עצמו, והדגש הוא ׳מגדיר את עצמו׳ כאתר האינטרנט הטוב ביותר בעולם לבטיחות ודירוג מוצרים. האתר הזה פירסם השבוע רשימה של 20 חברות התעופה הטובות בעולם ולדברי מנהל האתר כדי להימנות בעשרים המובילות, חברות התעופה חייבות להשיג דירוג בטיחות של שבעה כוכבים ולהפגין מנהיגות בחדשנות לנוחות הנוסעים.

״העורכים של AirlineRatings.com, מהמנוסים והמוערכים ביותר, מחפשים רמה עקבית של שירות, חדשנות ומעורבות צוות מכל מתמודד מרכזי״, כך לפי העורך הראשי של AirlineRatings.com, ג'פרי תומס, "אנחנו מתמקדים במנהיגות ובחברות תעופה שמחדשות כדי לעשות הבדל אמיתי לחוויית הנוסע".

במקום הראשון נמצאת חברת קטאר איירליינס. על פי האתר זאת בזכות חדשנות תא הנוסעים שלה, שירות הנוסעים והמחויבות שלה להמשיך לפעול לאורך מגיפת הקורונה.

אחריה נמצאת איר ניו זילנד שברשימה האחרת היא במקום הששי, חברת איתיחאד שבכלל לא נמצאת ברשימה האחרת, חברת סינגפור איירליינס, שברשימה של Travel&Leisure היא בכלל במקום הראשון, חברת קוואנטס, שלא מופיעה ברשימה האחרת חברת וירג׳ין אוסטרליה שלא מופיעה ברשימה האחרת, חברת EVA הטייוואנית ( גם היא לא ברשימה האחרת), חברת טורקיש איירליינס שכאן היא במקום התשיעי וברשימה האחרת היא במקום השלישי, חברת התעופה היפנית אול ניפון, חברת וירגין אטלנטיק, ג׳פאן איירליינס, ג׳ט בלו, פינאייר, אמיראטס, שכאן היא במקום ה-16 ואילו ברשימה האחרת במקום השלישי ועוד ברשימה חברת התעופה של הוואי, חברת איר פראנס/ק.ל.מ, חברת התעופה של אלסקה וחברת בריטיש איירוויס.

בעוד מספר שבועות תתפרסם גם הרשימה השנתית של עוד ׳מכון׳ דרוג מסחרי שנקרא SKYTRAX והוא נוהג לערוך חגיגה גדולה באחד מירידי התיירות שבשנתיים האחרונות היו וירטואלים.  אם תתבוננו ברשימה של שנה שעברה תגלו כי קטאר איירליינס היתה במקום הראשון, אחריה סינגפור איירליינס, אול ניפון, אמייריטס, ג׳אפן איירליינס, קתאי פסיפיק, חברת EVA, קוואנטס, היינאן הסינית שצצה לה פתאום משום מקום וחברת אייר פראנס.

אם תחפשו חברות תעופה ותיקות ומוערכות כמו סוויס, לופטהנזה (שלא מזמן הורדה ע״י דירוג Skytrax לציון 4 כוכבים) וכמעט כל חברות התעופה האמריקאיות לא תמצאו אותם באתרי הדרוג השונים. תשאלו את מנהלי אותן חברות תעופה והם יסבירו לכם שכל הדרוגים האלה הם מגוחכים עד כדי הזויים. אף נוסע במחלקת תיירים לא יבחר בחברת תעופה בגלל שמערכת הבידור שלה היא הטובה בעולם או שיש בה אוכל ברמה גבוהה. בדיוק כמו שהציבור כבר מזמן לא מאמין לדרוגים שמתקבלים באתרים כמו ׳טריפ אדווייזר׳ ואחרים.

כדי להמחיש לכם מה אני חושב על כול אתרי הדרוג האלה אזכיר שלפני כמה שנים ׳פתחתי׳ בית קפה בתל אביב בשם: Danny's Coffee Shop. באתר של טריפ אדווייזר פירסמתי את בית הקפה, העליתי צילומים של מנות שמוגשות בו ודאגתי שחברים שלי יתחילו להריץ הצבעות והמלצות לבית הקפה. כעבור זמן קצר בית הקפה שלי דורג במקום ה-18 מבין כ-90 בתי קפה בתל אביב. ציון בכלל לא רע עבור בית קפה שבכלל לא היה קיים, אלא בדמיון שלי ובאתר של טריפאדוויזר. כן. ככה בדיוק עושים את הדרוגים האלה וגם את הסקרים.